Látnivalók a környéken

PRÓNAY-KILÁTÓ

Prónay-kilátó a Nógrád megyei Romhány és Alsópetény határában, a cserháti Romhányi-hegy Kecske-kő nevű, 421 méteres csúcsán emelkedő turisztikai létesítmény. A 26 méteres teljes magasságú kilátó négy terasza közül a legfelső a talajfelszíntől 23 méteres magasságban található, ahova összesen 128 lépcsőn lehet feljutni.

Az Országos Kéktúra nyugat-Cserhát szakaszának útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető kilátó teljes körpanorámás kilátást kínál: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a selmeci-hegység hegyei láthatók a Szitnya-csúccsal, észak-északkelet felé a távolban a Magas-Tátra kelet felé a Szandavár a Berceli-hegy illetve a távolban a Karancs és a Mátra hegyvonulatai, délről pedig a Gödöllői dombság lankái figyelhetők meg.

MOHORA

Tolnay Klári Emlékház

ROMHÁNY

Rákóczi-Törökmogyorófa

A Magyarország Nevezetes Fái között számon tartott romhányi Rákóczi-Törökmogyorófa nemcsak hatalmas méretével (25 méteres koronaátmérőjével és 20 méteres magasságával) és közel három évszázados korával, hanem történetével, a hozzá kapcsolódó legendákkal is kiérdemli a nevezetes címet. A szájhagyomány úgy tartja, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem az itteni kápolnától irányította 1710. január 22-én a Lókos mentén zajló ütközetet, ennek emlékére ültették a török mogyorófát. Egy másik – kevéssé valószínű – feltevés szerint az akkor már terebélyes mogyorófa alatt állott a fejedelem sátra. A fa eredetét illető harmadik legenda úgy tartja, hogy a fejedelem egy rodostói látogatójával, azzal a megbízatással küldött haza egy facsemetét, hogy azt ültesse el az utolsó magyarországi csatája színhelyén. Bármelyik feltevést tartjuk helyesnek, a lényeg, hogy a helybeli lakosok Rákóczi emlékfájaként őrzik a famatuzsálem török mogyorót.

NÓGRÁDI VÁR

A romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó nógrádi vár már messziről feltűnik a Börzsöny keleti szélén álló magányos, 286 m magas andezitkúpon.

DRÉGELYPALÁNK

A Börzsöny északi részén, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas sziklacsúcsán emelkedő Drégely vára a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhely.

CSESZTVE

A csesztvei emlékmúzeum a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye.

BÁNKI TÓ

A dombok között megbúvó Bánki-tavon a nyári fürdőzés mellett csónakázni is érdemes, és a horgászok számára is igazi paradicsom. A tavat szépen kiépített, éjszaka kivilágított sétány veszi körül.

BALASSAGYARMAT

Mikszáth Kálmán „Palócország fővárosának” nevezte a várost, amely az Ipoly mentén, a szlovák-magyar határon fekszik. A történelmi hangulatú kisváros 18-19. századi épületei között érdemes egy sétát tenni.

HOLLÓKŐ

A Nógrád megyei palóc falu, Hollókő Magyarország egyik legnagyobb büszkesége. A Világörökség Bizottság 1987-ben vette fel Hollókőt a Világörökség listájára. A hollókői Ófalu házainak jelentős részében ma is laknak – akik itt élnek, kultúrát hordoznak, viseletük motívumaiban, tájnyelvük dallamában, észjárásuk és mozdulataik könnyedségében egyaránt.

BECSKE- MEGVILÁGOSODÁS SZTÚPA

A kilenc méter magas becskei sztúpa Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi. 9 hét leforgása alatt, a Becske község mellett található Csigahegyen épült fel.