Barangoló

Kétbodony falu és környéke, a Cserhát lankái, a patakok, tavak menti sétautak, a természeti- és épített kincsek barangolásra csábítják az utazót, igaz, a Bagolyvár vendégei sokszor csak ittlétük harmadik-negyedik napján telnek meg a birtok kínálta programokkal és mozdulnak ki kapunk kívülre is. Ha útnak indulnak, tehetik azt gyalog vagy kerékpárjainkkal, önállóan vagy segítségünket kérve, vezetett túrák formájában. Információval, térképekkel vagy előzetes megbeszélés alapján túravezetőként is örömmel segítünk! Ha már a környéket is bebarangolták, autóval is érdemes nekiindulni, a felfedezésre váró nógrádi városok, nevezetességek sok élményt ígérnek.

 


Kétbodony

A Cserhát lábánál, festői környezetben megbúvó falu a nyugalom szigete. Nagy sétákat tehetünk a Lókos patak mentén, amely 6 km-en keresztül birtokunk határában halad, de nagyobb túrára is indulhatunk az Országos Kéktúra útvonalán, amelynek Kétbodony az egyik hivatalos állomása. Vezethet az utunk a Halastóhoz is, akár csak nézelődni, akár horgászkalandokra vágyunk, de érdemes felkészülni, fogtak már itt 44 kg-os harcsát is! Romhány irányába indulva a kaputól pár perc alatt elérjük Rákóczi Ferenc lovas faszobrát, amely egy gondozott kis parkban áll, mellette kis tájékoztató táblák mesélik el a Rákóczi-szabadságharc és a romhányi csata történetét.

A falu környékén nemcsak horgászni, de vadászni is lehet, sőt, nyeregbe is pattanhat, akinek lóháton támad kedve bebarangolni a környéket. Bővebb információt szívesen adunk lovas vendégeinknek.

Lehetőség van vezetett túrákon való részvételre is, előzetes egyeztetés alapján. A Kék-túra kétbodonyi szakaszain a forrásokhoz, a kilátóhoz, a szőlős-oldalra és a Kókhegyre is érdemes elkirándulni.

kétbodonyi tó.jpg
Kétbodonyi horgásztó
sima hegy
Kétbodonyi látkép
prónay
Prónay kilátó

Mohora

2000-ben nyitotta meg kapuit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán, amely a művésznő életútját bemutató emlékkiállításnak ad helyet. Az érdeklődők fényképeken, személyes használati tárgyakon, családi ereklyéken és a nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökön keresztül ismerkedhetnek meg a legendás színésznő életével.

mohora.jpg


Nógrádi vár

A romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó nógrádi vár már messziről feltűnik a Börzsöny keleti szélén álló magányos, 286 m magas andezitkúpon. A parkolóból rövid sétával elérjük a várat, amelynek falakról és bástyájáról csodás kilátás nyílik a falura, valamint a Börzsöny hegyeire.

 
 
 
 
 

Drégelypalánk

A Börzsöny északi részén, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas sziklacsúcsán emelkedő Drégely vára a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhely. A történelem iránt érdeklődő látogatók számára nem újdonság, hogy a vár a 16. századi török háborúk és a magyar hőskultusz egyik szimbolikus helyszíne. 1552-ben Szondi György másfélszáz katonájával négy napon keresztül tartotta a várat a török ostrom ellen, de az utolsó rohamban valamennyi védő elesett. Szondi alakját a 19. század irodalmi művei tették a nemzeti emlékezet részévé.
A vár szabadon megtekinthető egész évben, de érdemes ellátogatni a minden év júliusában megrendezett Szondi várjátékokra és vártúrára, amikor megelevenedik a középkor. A várnál és a vár alatti Sáferkúti tisztáson középkori párviadalok, korabeli kézművesség, íjászat, bajvívás, élő történelemóra, kapitányválasztás, gólyalábasok bemutatója, este pedig tábortűz várja az érdeklődőket.
 
 
 

Csesztve

A csesztvei emlékmúzeum a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. Az ember tragédiájának költője 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott a nógrádi kisközség kúriájában, ahol számos verse, levele, vallomása született. A múzeumhoz  tartozó 3,5 hektár Emlékpark csendes nyugalmat áraszt. A kúria bejáratával szemben látható a hatalmas krími hársfa (Tilia euchlora) amely alatt – a legenda szerint – a “Tragédiát” írta Madách Imre.

A csesztvei Tájházban helytörténeti kiállítást rendeztek be eredeti régi bútorokkal, ruhákkal, felszerelési tárgyakkal, fotográfiákkal, valamint egy egyedülálló régészeti kutatás bemutatója is megtekinthető.


Romhány – Rákóczi-Törökmogyorófa

A Magyarország Nevezetes Fái között számon tartott romhányi Rákóczi-Törökmogyorófa nemcsak hatalmas méretével (25 méteres koronaátmérőjével és 20 méteres magasságával) és közel három évszázados korával, hanem történetével, a hozzá kapcsolódó legendákkal is kiérdemli a nevezetes címet. A szájhagyomány úgy tartja, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem az itteni kápolnától irányította 1710. január 22-én a Lókos mentén zajló ütközetet, ennek emlékére ültették a török mogyorófát. Egy másik – kevéssé valószínű – feltevés szerint az akkor már terebélyes mogyorófa alatt állott a fejedelem sátra. A fa eredetét illető harmadik legenda úgy tartja, hogy a fejedelem egy rodostói látogatójával, azzal a megbízatással küldött haza egy facsemetét, hogy azt ültesse el az utolsó magyarországi csatája színhelyén. Bármelyik feltevést tartjuk helyesnek, a lényeg, hogy a helybeli lakosok Rákóczi emlékfájaként őrzik a famatuzsálem török mogyorót. (Forrás és további info: http://www.nevezetesfak.hu/magyar/oldalak/nograd_megyei_emlekfak/)

d_kom20171014001-e1508167361686-1024x576.jpg


Bánki-tó

A dombok között megbúvó Bánki-tavon a nyári fürdőzés mellett csónakázni is érdemes, és a horgászok számára is igazi paradicsom. A tavat szépen kiépített, éjszaka kivilágított sétány veszi körül. A parton nyaranta színpadi programok várják a kultúrára éhezőket.

bánki

kep028


Balassagyarmat

Mikszáth Kálmán „Palócország fővárosának” nevezte a várost, amely az Ipoly mentén, a szlovák-magyar határon fekszik. A történelmi hangulatú kisváros 18-19. századi épületei között érdemes egy sétát tenni. A nemzetközi hírű Palóc Múzeum kihagyhatatlan látnivaló, állandó gyűjteményei közül a szabadtéri kiállítása (palóc ház és gazdasági épületei) és a palóc hétköznapokat és ünnepeket bemutató tárlata is méltán népszerű. A magyarországi zsidóság egyik legfontosabb városában a zsidó temető és az Ipolymenti Zsidó Gyűjtemény és Kiállítóterem is megér egy látogatást, ahogyan a Szerb templom vagy a Helytörténeti Gyűjtemény is.  (További info: www.balassagyarmat.hu).

palóc bgy


Hollókő

A Nógrád megyei palóc falu, Hollókő Magyarország egyik legnagyobb büszkesége. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként vette fel Hollókőt a Világörökség listájára. A hollókői Ófalu házainak jelentős részében ma is laknak – akik itt élnek, kultúrát hordoznak, viseletük motívumaiban, tájnyelvük dallamában, észjárásuk és mozdulataik könnyedségében egyaránt. Az alig 400 lelkes településen 67 védett épület található, amelyek lakói különleges nyelvjárásuk mellet őrzik, ápolják hagyományaikat, színes, gazdagon díszített népviseletüket. Nagyobb ünnepekkor ma is viselik az általában maguk készítette ruhákat.

Talán a leglátványosabb ünnep a hollókői Húsvét, amikor nemcsak a ruhákat, hanem a húsvéti szokásokat, népi mesterségeket is bemutatják. Sok látogatót vonz a júliusi Málna Fesztivál, a Nógrádi Folklór Fesztivál és az augusztusi Várjátékok, szeptemberben pedig a szüreti felvonulás, illetve a várban és a templomban rendezett koncertek kísérik a mulatságot.

Hollókőn járva érdemes felsétálni a Hollókői várba, ahol panpotikum, fegyverterem és kápolna várja látogatóit.

(Forrás és további info: http://itthon.hu/eszakmagyarorszag/eszak-magyarorszag/-/article/kulturalis-turizmus_holloko-falu-es-kornyezete)


Ipolytarnóc

Ugyan picit már messzebb esik, mégis érdemes ellátogatni a méltán világhíres Ipolytarnócra,  amely egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket rejt. Egy órás autóútra a Bagolyvártól, a szlovák határ mentén fekszik az úgynevezett Ősvilági PompejA Miocén Parkkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. Izgalmas a tudat, hogy csupán a kincseknek csupán  töredéke került ezidáig felszínre, a múlt nagy része lábunk alatt még feltárásra vár.

(Forrás és további info: http://osmaradvanyok.hu/ )

 


 

Fesztiválok, események

Ha a kétbonyi nyugalom mellett vágyunk egy kis pörgésre is, érdemes valamelyik környékbeli fesztivál időpontjára időzíteni látogatásunkat.

Bánk – Louis Armstrong Jazzfesztivál

A Bánki-tó partján évről évre megrendezett nemzetközi fesztiválra a legjobb magyar jazz művészek mellett világszínvonalú jazz-zenét játszó európai és tengerentúli együttesek, előadók is érkeznek. Az ország egyik legrangosabb, nemzetközi jazzfesztiválja a víziszínpadi koncerteken túl minden évben meglepetéskoncerttel, jam sessionnel, gospel koncerttel, valamint izgalmas, évről évre változó kísérőprogramokkal (fotókiállítás, diaporáma bemutató, táncelőadások..)  várja a közönséget.

(Forrás és további info: http://www.jazzfesztival.hu)

349-1024x683.jpg

Szilvanap

Augusztus utolsó szombatján Kétbodonyban mindenkinek gombóc van a torkában. No, szerencsére nem a szó szoros értelmében, hanem mert a Szilvanapon ínycsiklandó szilvásgombócok ezreit készítik el a faluban. A jó hangulatot a szilvapálinka mellett zenei és táncos előadások biztosítják.

Pick Up Drive – Amerikai Autós és Rockabilly Fesztivál

Az amerikai autók találkozójára és fergeteges rock and roll és rockabilly bulikra várják Romhányba a korszak szerelmeseit június közepén.

A becskei Megvilágosodás-sztúpa

A buddhista tanítások szerint nyolc fő sztúpaforma létezik. Mindegyik egy-egy fontos eseményt ábrázol Buddha életéből. A kilenc méter magas becskei sztúpa Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi.

A Megvilágosodás sztúpa 2008-ban 9 hét leforgása alatt, a Becske község mellett található Csigahegyen épült fel.

2008 szeptemberében Serab Gyalcen rinpocse és Láma Ole Nydahl avatta fel, több ezer buddhista gyakorló jelenlétében.

Kovácsműhely Múzeum Bánk

A látogatóknak lehetősége nyílik a XIX. századi falusi kovácsműhely megismerésére. Személyesen is kipróbálhatják az ősi mesterség régi eszközeit, technikai fortélyait.

Múzeum belépőjegy: 500 Ft/fő
Látványkovácsolás előre egyeztetett időpontban: 
(létszámtól függetlenül) 15.000 

Telefon: 06-20-358-8225,  06-35-342-011
email: o.peto@freemail.hu
http://www.kovacsmuzeum.hu
http://www.elokovacsmuhely.com

Nyitva tartunk naponta 10.00-17.00 óráig
Egyéb időpontban előre egyeztetés szerint.